Tuotantoprosessi ja hygienia

Tuotantoprosessi

Vastaanotettavan rypsin- ja rapsin siemenen laatu selvitetään ottamalla näyte Rakoraf kuormanäytteenottimella sekä analysoimalla seulotusta näytteestä NIT-analyysimenetelmällä kosteus, valkuainen, öljy sekä lehtivihreä. Hyväksytty erä vastaanotetaan ja varastoidaan rypsin ja rapsin siemen varastointisiiloissa. 

Varastointisiilosta jalostukseen ostettava siemen puhdistetaan epäpuhtauksista, kuten roskista ja muista vierasaineista. Tämä varmistaa, että jalostusprosessiin menevät siemenet ovat puhtaita ja laadukkaita. Puhdistetuista siemenistä tehdään analyysien perusteella siemenseos, jolla varmistetaan laadultaan tasaiset lopputuotteet. Prosessin ohjattuja siemeniä lämmitetään, hiutaloidaan ja puristetaan mekaanisesti mikä helpottaa öljyn irrottamista myöhemmässä vaiheessa. 

Esikäsittelyn jälkeen saatavaa puristetta uutetaan heksaanilla, joka on tehokas liuotin öljyn erottamiseen. Nesteprosessista saatavasta heksaani-öljyseoksesta erotetaan heksaani höyrystämällä suljetussa järjestelmässä, jossa heksaania kierrätetään jatkuvasti. Tämä varmistaa, että prosessi on tehokas ja ympäristöystävällinen. Tämän jälkeen rypsiöljyä puhdistetaan lisää irrottamalla siitä paljon fosfolipidejä sisältä lesitiini.

Kuivaprosessista saadaan tuotteena rouhetta, jossa on sulavaa ja hygieenistä proteiinia. Rouhe kuivataan valkuaistäydennysrehuksi esimerkiksi korkeatuottoisille lypsylehmille ja myydään Rypsirouhe LK:na.

Rehuhygienian ja tuotantoympäristön puhtauden valvonta

Meillä on erittäin kattava rehujen laadun omavalvontajärjestelmä. Rehuhygienian viranomaisvalvontaa tekee Suomessa Ruokavirasto. ETT ry ylläpitää positiivilistaa rehujen maahantuojista ja valmistajista, jotka vapaaehtoisesti osoittavat riskienhallintakykynsä salmonellan osalta yli lakisääteisen minimitason. Tuotantolaitoksellamme on useita satoja identifioituja näytteenottokohteita tuotantoympäristöstä, ja valvomme niitä omavalvontasuunnitelman mukaisella näytteenotto-ohjelmalla.

Olemme positiivilistan jäsen. Pidämme myös tarkoituksenmukaista – tiivistäkin – yhteyttä Ruokavirastoon ja ETT ry:n toimihenkilöihin.

Negatiiviset salmonellatulokset ennen valmistuserän toimitusta

Tuotantolinjoillamme on automaattiset näytteenottajat, jotka ottavat noin kymmenen osanäytettä jokaiseen salmonellan analysoimiseksi kerättävään koontinäytteeseen (1/25 tonnia). Näytteet analysoidaan omassa mikrobiologisessa laboratoriossa ja jokaisesta tuotantoerästä saadaan salmonellanegatiivinen analyysitulos ennen kuin se vapautetaan toimitukseen. Jokaisen päivän kuorma-autojen lastausnäytteistä tehdään koontinäyte, josta analysoidaan salmonella. Lisäksi yritys analysoi rypsirouheesta tiheydellä 1/100 tonnia salmonellan ulkopuolisessa akkreditoidussa laboratoriossa.

Ota yhteyttä

Sauli Heijari, tuotantojohtaja
+358 50 317 0355
etunimi.sukunimi@ff-agri.fi

Siirry takaisin sivun alkuun